Steeds meer politici en bestuurders maken gebruik van de chatapp Signal, die het erg makkelijk maakt om berichtjes te laten verdwijnen. Dat blijkt uit onderzoek van BNR.
Signal is aan een flinke opmars bezig in politieke en bestuurlijke kringen. Van de nieuwe ministers en staatssecretarissen die deze week aantraden, is al meer dan een derde op Signal te vinden. Signal wordt beschouwd als veiliger en minder privacygevoelig, maar de groeiende populariteit onder bestuurders baart experts ook zorgen.
Het is in de app namelijk wel heel gemakkelijk gemaakt om berichten automatisch te laten verdwijnen. Als bestuurders deze verdwijnfunctie gebruiken, is dat juridisch mogelijk niet in de haak, vertellen experts aan BNR. Communicatie over bestuurlijke besluitvorming moet namelijk meestal bewaard blijven, in het kader van de Wet openbaarheid bestuur (Wob).
De Rijksoverheid stelde in 2020 een instructie op over het bewaren van appjes. Die stelt dat bestuurders en ambtenaren zelf moeten bepalen welke berichtjes van belang zijn geweest voor politieke besluitvorming en daarom moeten worden bewaard. De anticorruptie-ngo Transparency International vindt deze aanpak ontoereikend en pleit voor meer toezicht.