Nieuwe strengere corona-maatregelen, horeca gaat weer dicht

archieffoto

Nieuwe strengere corona-maatregelen, horeca gaat weer dicht

Met nieuwe maatregelen hoopt het kabinet het toenemende aantal coronabesmettingen en de oplopende ziekenhuiscijfers een halt toe te roepen. Een overzicht van de maatregelen die woensdagavond 22.00 uur ingaan.


Horeca dicht
Alle horecazaken gaan dicht, ook terrassen en coffeeshops. Eten afhalen bij restaurants mag wel, en afhalen is ook toegestaan bij coffeeshops. Hotels mogen wel openblijven, maar alleen eten en drinken serveren aan gasten die in het hotel verblijven.

De horeca moet de deuren weer sluiten. Foto: Marcel van Dorst

Alcoholverkoop na 20:00 uur verboden
De verkoop van alcoholische dranken wordt tussen 20.00 uur en 07.00 uur verboden. Ook is het tussen die tijdstippen verboden om buiten alcohol te drinken of bij je te hebben.

Winkels na 20:00 uur gesloten
Winkels zijn overigens verplicht om na 20.00 uur te sluiten, al geldt dat niet voor de levensmiddelenbranche.

In binnenruimtes waar mensen zitten mogen niet meer dan dertig personen bij elkaar zijn (exclusief personeel). Er zijn uitzonderingen voor werksituaties waarin het nodig is om met meer mensen samen te werken.

Sporten volwassen in teamverband verboden
Amateursporten in teamverband worden voor volwassenen verboden. Individuele sporten kunnen nog wel doorgang vinden, maar met een maximum van vier personen (op 1,5 meter van elkaar). Sportscholen blijven open en kinderen tot en met achttien jaar mogen blijven sporten, maar wedstrijden gaan niet door. Kleedkamers en douches blijven gesloten.Topsporters kunnen wel blijven sporten en het betaald voetbal blijft dus ook doorgaan.

Evenementen verboden
Evenementen worden verboden. Dat geldt voor alle evenementen, hoe groot of klein ook. Een uitzondering geldt voor markten voor levensmiddelen, beurzen en congressen, demonstraties en bioscopen en theaters.

Dragen niet medisch mondkapje wordt verplicht
Het dragen van een niet-medisch mondmasker wordt verplicht in publieke binnenruimtes. Dat geldt voor iedereen van boven de dertien jaar. Wel moet dat volgens Rutte eerst “goed juridisch geregeld worden”. Ook in het voortgezet en hoger (mbo, hbo en universiteit) onderwijs wordt het dragen van een mondkapje tussen de lessen door verplicht.

Beperk reizen
Minister-president Rutte adviseert om zo min mogelijk te reizen, ook niet in eigen land. “Ga nooit op vakantie naar een land met oranje of rood reisadvies”, aldus de premier. Daarnaast moeten uitstapjes tijdens vakantie in eigen land beperkt worden.