Facebook en Instagram verbieden afbeeldingen van Zwarte Piet

Foto: Marcel van Dorst

Facebook en Instagram verbieden afbeeldingen van Zwarte Piet

Foto’s en video’s van Zwarte Piet zijn voortaan verboden op Facebook en Instagram, maakt Facebook, het bedrijf achter de twee sociale netwerken, dinsdag bekend. Het gaat om afbeeldingen waarin het beeld gepromoot wordt van een Piet met een zwart geschminkte huid én andere stereotiepe kenmerken, zoals een pruik met krullen of grote lippen.


Afbeeldingen waarin Piet als een racistische karikatuur wordt afgebeeld worden door Facebook verwijderd als het bericht gerapporteerd wordt. Het beleid is onderdeel van een bredere wereldwijde aanpak tegen blackface.

“Met blackface bedoelen we dat een persoon duidelijk een zwart of donkerder geschminkt gezicht heeft, in combinatie met stereotyperende elementen, zoals grote oorringen, een afropruik of grote lippen”, legt een Facebook-woordvoerder uit.

Afbeeldingen van Zwarte Piet zijn wel toegestaan als het beeld gebruikt wordt om neutraal over het fenomeen Zwarte Piet te praten, bij neutrale berichtgeving over het onderwerp en om de racistische karikatuur te veroordelen.

Facebook noemt grote oorringen, een pruik met krullen en grote lippen als de belangrijkste stereotiepe kenmerken. Het beleid omvat meer punten, maar deze kenmerken worden niet bekendgemaakt om te voorkomen dat mensen de grenzen opzoeken.