Viroloog Ab Osterhaus; “Kermis Tilburg had nooit door mogen gaan”

Archieffoto: Marcel van Dorst

Viroloog Ab Osterhaus; “Kermis Tilburg had nooit door mogen gaan”

TILBURG – De Tilburgse Kermis had in de huidige vorm niet door mogen gaan. Dat vindt viroloog Ab Osterhaus. Volgens de wetenschapper is er een aanzienlijke kans dat het aantal ziekenhuisopnames door de kermis kan gaan stijgen. Dat meld Omroep Brabant op haar site.

Osterhaus vindt het onverantwoordelijk dat de gemeente Tilburg het aantrekkelijk maakt om in grote groepen bijeen te komen. “Met een kermis werk je niet mee aan het tegengaan van het virus. En hier zijn de kermis- en horecaondernemers uiteindelijk ook niet mee gebaat. Wanneer er hierdoor een verdere stijging komt, zal het alleen maar langer duren voordat alles weer volledig open zal kunnen gaan.”

Eigen verantwoordelijkheid
De gemeente Tilburg laat weten zij ‘eigenlijk niet de indruk heeft’ dat de bezoekers zich niet goed aan de coronavoorschriften zouden houden. “Wij zijn ervoor om de randvoorwaarden te scheppen. Mensen hebben in beginsel hun eigen verantwoordelijkheid”, benadrukte ze.

Osterhaus vindt het kwalijk dat de gemeente zoiets zegt. “Het is in Nederland al gebleken dat die eigen verantwoordelijkheid niet werkt, dus moet er gehandhaafd worden. Als we goed ons best doen, kunnen we het virus ons land uit jagen. Dat gaat echter niet lukken wanneer we massaal bijeen gaan komen”.