Nieuwe landelijk actiedag boeren; iedereen blijft thuis

Foto: Marcel van Dorst

Nieuwe landelijk actiedag boeren; iedereen blijft thuis

Er komt volgende week woensdag weer een landelijke actiedag van de protesterende boeren. Dat bevestigt Farmers Defence Force aan Omroep Brabant. De boeren hopen op de solidariteit van burgers die massaal die dag thuis zouden moeten blijven.

Foto: Marcel van Dorst

Stikstofuitstoot verminderen
Het idee is dat zoveel mogelijk mensen een dag thuisblijven om zo de stikstofuitstoot te verminderen, legt Sieta van Keimpema van Farmers Defence Force uit. “Een dagje thuiswerken, dat is de eerste oproep. En dat gaan we ook kracht bijzetten.”

“Ga een dagje thuiswerken, of blijf gewoon een dag thuis als je al vakantie hebt. Dan kunnen we de stikstof reduceren en dat kan Schouten dan mooi inrekenen. Dan hoeven wij ons vee niet ziek te maken”, zegt Van Keimpema. De protestactie is gericht tegen de maatregel van minister Schouten om het vee minder eiwitrijk voer te geven. Daarmee moet de uitstoot van stikstof worden teruggedrongen.

Boeren gaan optoeren
De boeren zelf zullen die dag juist niet thuisblijven, wat voor acties er die dag op stapel staan is nog niet bekend. Of dat betekent dat er weer blokkades van wegen of bedrijven op de planning staan, wilde Van Keimpema niet zeggen. “Dat brengen we in een later stadium naar buiten.”