(COLUMN) Facebookgebruiker Rene van Rooij beschrijft zijn visie op Black Lives Matter

Foto: Jack Brekelmans

(COLUMN) Facebookgebruiker Rene van Rooij beschrijft zijn visie op Black Lives Matter

Op de Facebookpagina van Rene van Rooij staat onderstaande tekst te lezen. Rene verwoord op zijn eigen manier hoe hij denkt over de Black Lives Matter demonstraties. Hij zit, zoals hij schrijft; “zichzelf al heel de week op te vreten”. Het bericht is al honderden keren gedeeld. Hieronder één op één het bericht;

Foto: Dave Hendriks

…..Ik zit me er al de hele week over op te vreten, dus ik klap ‘t op Facebook nu. Niet met me eens? Mag! Maar lees het wel even door voordat je commentaar geeft. Of scroll lekker door, want ‘t is een flinke lap tekst geworden.

Ja, black lives matter! All lives matter! Is er geen racisme in Amerika? Jawel! Is er geen politiegeweld in Amerika? Jawel! Is er geen racisme in Nederland? Jawel! Is er geen politiegeweld in Nederland? Jawel! Helaas wel, en daar moeten we ook met z’n allen tegen opstaan, strijden desnoods. Maar wat er nu speelt gaat toch werkelijk alle perken te buiten? Er is een man door politiegeweld om het leven gekomen in Amerika….niet hier, in Amerika, da’s een land op 8 uur vliegen vanaf hier geloof ik. De man was donker, dus dan maakt dat automatisch dat het niet alleen politiegeweld was, maar ook nog eens geweld met een racistisch motief wat daar aan ten grondslag moet hebben gelegen? Ik snap het niet helemaal.

slechte politie-agent in Amerika? Jawel! Het feit echter dat het slachtoffer een crimineel was, maakt het voor mij al een stukje minder erg moet ik eerlijk bekennen. SUE ME! En zeg eens eerlijk: “een ongewapende zwarte Amerikaan”, kopt in de kranten toch net wat lekkerder dan een meermaals gedetineerde (ex)crimineel die met vals geld betaalde? George Floyd was (volgens o.a. Daily Mail) in 2009 tot 5 jaar gevangenisstraf veroordeeld voor een geweldadige overval die Floyd pleegde in 2007, en daarvoor ook al veroordeeld voor o.a. meerdere diefstallen en drugsbezit. Dat klinkt toch al net wat anders dan ‘ongewapende Amerikaanse man’ vind ik. Geen model koorknaap dus, maar een draaideurcrimineel? Ex-crimineel? Feit blijft dat ie met vals geld wilde betalen en daarvoor gearresteerd/aangehouden werd. Dat liep uit de hand, doordat een ‘bekende’ van de man, die ‘m al niet geweldig mocht -om welke reden dan ook- die arrestatie verrichtte. 
De betreffende agent en Floyd kende elkaar dus. Oud zeer van vroeger? Ik weet het niet, en we zullen het fijne er nooit van weten. Maar om het nu op een racistische daad te gooien omdat de een blank en de ander zwart was gaat me gewoon veel te ver. Het gros echter ziet dat anders en gaat met spandoeken de straat op. Anderen zien hun kans daar en plunderen winkels omdat ze tegen politiegeweld protesteren of omdat black lives matter? Tuurlijk…..

Maar goed, weer even terug over Floyd. Moest ie dood? NEE! Absoluut niet! Maar moet heel Nederland hiervoor op z’n kop staan? Heel de wereld? Als de betreffende agent toevallig dezelfde kleur had gehad, was het nét zo’n grote aso lul geweest als deze blanke dorpsgek die eigenlijk niet eens bij de politie hoorde te zitten, maar dan kon het racistisch motief tenminste weggestreept worden. Dat kan nu niet. En daarom beweer ik ook absoluut niet dat er géén racistisch motief was, maar NIEMAND kan dat met zekerheid zeggen. Toch weet bijna heel de wereld het zeker. Waarom? Ik vind het nogal een aanname, zeker gezien de grote gevolgen en de vrijbrief voor Amerikanen in alle kleuren tot slopen, plunderen en protesteren. In Nederland schijnbaar een vrijbrief om te protesteren en demonstreren in coronatijd zonder de richtlijnen en regels in acht te nemen of te hoeven volgen.
Een simpele, domme boerenlul als ik concludeer aan de hand van de gegeven feiten zoals die tot vandaag de dag bekend zijn: Er is buitenproportioneel politiegeweld gebruikt door een maffe politieagent tegen een (ex?)crimineel aan de andere kant van de wereld, met de dood tot gevolg. Lullig, rottig, vervelend, onwenselijk en kwalijk, schandalig. Moest niet mogen. Ik ga er echter geen spandoek voor maken. Ik moet trouwens ook gewoon weer gaan werken, dus veel tijd om te gaan staken heb ik niet.

Verder: Dikke prima dat er aandacht is voor racisme! Goed dat er aandacht is voor agenten die niet deugen! Ik zie echter geen enkele reden of excuus om daarvoor overal de coronamaatregelen maar aan je laars te lappen en je eigen familie/vrienden/familie zo bloot te stellen aan een onbeheersbaar kutvirus wat de hele wereld op dit moment in haar greep houdt. En indirect ook die van mij, dat vind ik nog veel erger, om nog maar te zwijgen van het verlengen van de lockdown als er straks weer meer besmettingen komen! Nee, dan kun je nog beter je FB, instagram of welk account dan ook een dag op zwart zetten. Kan de hele wereld zien dat je ontzettend deugt, en heb je je geweten gesusd zonder dat daarvoor zieken of doden hoeven te vallen! Doen alle populaire BN’ers ook! Leuk voor je CV en je staat weer even in de spotlight.

Dan zou nu het moment kunnen komen dat ik zou pochen dat ook ik heul veul vrienden en bekenden heb met een andere huidskleur, maar daar heb ik écht geen zin in. Ik zal het je sterker vertellen: Ik ken er helaas genoeg met een andere huidskleur die ik wel kan kotsen! Dan ben je al automatisch een racist tegenwoordig….het zij zo. Voel je vrij me te ontvrienden of ontvolgen na dit betoog! Ik ken er ook zat met dezelfde kleur als mij waarvoor hetzelgde geldt, maar dat maakt me dan weer géén racist gelukkig…

Ik deelde vandaag het tegeltje met daarop de tekst dat het mij niet uitmaakt of je homo, hetro, lesbisch, dik, dun, lang, kort, licht of donker bent….als je vriendelijk tegen mij bent, ben ik het tegen jou! Zo simpel is het en blijft het. 

Stay safe, en onthoud: ALL LIVES MATTER……die van de goeden, iets meer dan die van de kwaden wat mij betreft.