Nertsenfokkerij Deurne als eerste geruimd wegens coronavirus

Foto: Harrie Grijseels

Nertsenfokkerij Deurne als eerste geruimd wegens coronavirus

DEURNE – Zaterdagochtend om zeven uur is in Deurne de ruiming begonnen van de eerste nertsenfokkerij waar het coronavirus heerst. Het ruimen van de negenduizend dieren – volwassen nertsen en pups – doet de nertsenhouder zelf. De Raad voor Dierenaangelegenheden, een onafhankelijke commissie vanuit het ministerie van landbouw, checkt of de dieren niet onnodig lijden.


Foto: Harrie Grijseels

Het bedrijf wordt zondag gereinigd en ontsmet en gaat daarna een aantal weken dicht. “De fokkerijhouder moet daarna zelf aantonen dat het virus niet is teruggekomen”, vertelt Benno Bruggink van de NVWA. Hij gaat er vanuit dat het ruimen de hele dag zal duren.

Vergast
De pelsdieren zullen worden vergast. Daarna worden de stallen leeggehaald en worden de dode diertjes naar Rendac, het destructiebedrijf in Son, gebracht.