Corona-boetes nietig verklaren na Dam-Demonstratie

Stockfoto: Marcel van Dorst

Corona-boetes nietig verklaren na Dam-Demonstratie

AMSTERDAM – Verklaar de uitgeschreven corona-boetes per direct nietig luidt het devies van meerdere advocaten. Ze zijn ervan overtuigd dat de prenten – en het strafblad dat vastzit aan overtreding van de regel van anderhalve meter afstand – geen standhouden bij de rechter, die toch al omkomt in het werk.

De voorbij periode zijn veel mensen op de bon geslingerd omdat ze de regel van anderhalve meter afstand, ingesteld vanwege het Covid-19-virus, niet zouden hebben aangehouden. De bekeuringen zijn fors: bijna 400 euro.

Na de demonstratie op de Dam van afgelopen maandag waarbij geprotesteerd werd tegen Amerikaans politiegeweld tegen donkere burgers, waarbij duizenden burgers de maatregel massaal overtraden, hebben meerdere mensen zich gemeld bij advocaat Geert-Jan Knoops. „Na maandag hebben we een toename gezien van verzoeken”, erkent hij. Ook advocaat Jan Visscher zag dat de belangstelling voor het onderwerp toenam na de veelbesproken demonstratie. Hij was samen met anderen naar eigen zeggen de eerste die in mei via een platform met een initiatief kwam om de boetes collectief kwijt te schelden.

„Wat mij betreft volgt er een collectief sepot”, is hij duidelijk. „Als advocaat verdien ik daar niets mee, maar dit is voor mij een fundamentele zaak. Ik zie ook dat onze oproep inmiddels wordt overgenomen door anderen. Prima zaak, want juridisch deugt dit voor geen meter. Er worden goedwillende burgers bekeurd. Die coronaboetes moeten van tafel.”

Wie al heeft betaald, zou zijn geld bij een sepot hoe dan ook moeten terugkrijgen. Mocht een collectief sepot niet gaan gebeuren, dan zijn er via het platform meerdere mogelijkheden voor cliënten om hun zaak aanhangig te maken.