Kabinet overweegt gedeeltelijke opening horeca

Nu staan de stoelen nog werkeloos aan de kant. Foto: Marcel van Dorst

Kabinet overweegt gedeeltelijke opening horeca

Het kabinet overweegt cafés en restaurants vanaf 1 juni weer hun buitenterrassen te laten openen. Het zou dan enkel en alleen gaan om terrassen die buiten opgesteld kunnen worden. met inachtneming van de 1,5 meter regel. Dat stellen ingewijden na berichtgeving door persbureau ANP. Premier Rutte en zijn vakministers vergaderen woensdag opnieuw over de maatregelen tegen het coronavirus.

Foto: Marcel van Dorst

Onbegrijpelijk en halfbakken
Als het kabinet daadwerkelijk besluit dat de horeca per 1 juni alleen terrassen mag openen, dan is dat een ‘onbegrijpelijke en halfbakken’ maatregel. Dat zegt horeca-ondernemer Laurens Meyer tegenover BN de Stem.

,,Dit is alleen een oplossing voor zaken met een groot terras of aan zee”, zegt Meyer. De ondernemer houdt wel een slag om de arm omdat het om uitgelekte plannen gaat, maar hij roept nog altijd op tot meer perspectief voor de horeca. ,,In Duitsland en Spanje mogen cafés eerst gedeeltelijk open en daarna helemaal. Met zoiets kun je aan de slag.” Behalve die twee landen noemt Meyer nog een reeks Europese landen op waar de horeca meer mag dan hier. “Ik snap niet zo goed waarom wij er zoveel slechter voor zouden staan dat we daar achteraan moeten lopen.”

Versoepeling andere maatregelen
Een aantal mogelijke versoepelingen wordt dan ook besproken. Zo wordt overwogen om het gebruik van mondkapjes in het openbaar vervoer te verplichten. Momenteel studeert het RIVM op de nut en noodzaak, omdat het kabinet het gebruik hiervan eerder afraadde. Premier Mark Rutte was namelijk bang dat mensen hierdoor de 1,5 meter afstand niet meer in acht zullen nemen.

Ook wordt er nadrukkelijk gekeken naar het heropenen van kapperszaken. Personeel hier zou dan mogelijk ook met beschermingsmaskers, mondkapjes en handschoenen gaan werken.