Vodafone neemt 5G netwerk in gebruik

Foto: Marcel van Dorst

Vodafone neemt 5G netwerk in gebruik

Vodafone activeert dinsdagavond als eerste Nederlandse provider zijn 5G-netwerk in ruim de helft van Nederland. Eind juli moeten Vodafone-klanten in heel Nederland van het snellere mobiele netwerk gebruik kunnen maken.

Klanten die een Red-abonnement hebben en een telefoon die 5G ondersteunt, kunnen binnen een week van het netwerk gebruikmaken. Daarvoor hoeven ze niet extra te betalen. Onder meer de Samsung Galaxy S20 5G, S20+, S20 Ultra en OPPO Find X2 Pro zijn klaar voor het netwerk.

Aanleg 5G masten Oosterhout – Foto: Marcel van Dorst

Vodafone maakt gebruik van bestaande antennes en huidige 4G-frequentiebanden om 5G aan te bieden. Volgens de provider gaat het “in het begin” om een geringe versnelling van gemiddeld 10 procent ten opzichte van de huidige downloadsnelheden, die met 4G op maximaal 350 Mbps liggen.

Later belooft 5G een downloadsnelheid van maximaal 1 Gbps. Volgens Vodafone gaat de snelheid in de toekomst omhoog als de dekking beter wordt. Nieuwe frequentiebanden die specifiek voor 5G zijn bedoeld, zijn in Nederland nog niet beschikbaar.

Brabant
Voor Brabant geld dat niet overal al gebruik gemaakt kan worden van het 5G netwerk. Uiterlijk eind juli is het netwerk landelijk dekkend.