Corona-virus was al veel eerder in ons land

Foto: Sem van Rijssel

Corona-virus was al veel eerder in ons land

Het corona-virus was al eerder in ons land dan dat wij dachten. Volgens Bn de Stem was het virus al op 15 februari in Nederland. Dat concluderen modellenmakers van het RIVM na onderzoeken van de eerste Nederlandse coronapatiënten, zo blijkt uit een reconstructie die Bn de Stem maakte over het spoor dat het virus door Nederland trok. Op donderdag 27 februari werd bij een man uit het Brabantse Loon op Zand – formeel de eerste Nederlandse patiënt – het coronavirus vastgesteld. Daarna gingen bij de regering, het RIVM en ziekenhuizen alle alarmbellen af. Maar in de weken daarvoor trok corona dus al door het land.

Telkens wordt nagegaan wanneer in het ziekenhuis opgenomen patiënten voor het eerst ziek werden. ,,En dan zie je dus dat de eerste ziektedag van de eerste Nederlandse patiënten midden februari was”, zegt RIVM-woordvoerder Harald Wychgel tegenover Bn de Stem.

Een 49-jarige vrouw uit het Brabantse Altena kwam op 21 februari op de intensive care van het ziekenhuis in Gorinchem terecht, al werd pas later een test afgenomen en corona vastgesteld. Ze stelt al ‘weken’ daarvoor klachten te hebben gehad. En uit een peiling onder ziekenhuispersoneel in Brabant bleek dat bij 7 van de 86 besmette medewerkers de klachten ook al veel eerder begonnen, vanaf medio februari.

Lees het volledige artikel op Bn de Stem.