Klein stapje terug naar normaal, lockdown verlengd tot 20 mei

archieffoto

Klein stapje terug naar normaal, lockdown verlengd tot 20 mei

Minister-president Mark Rutte bevestigde dinsdag tijdens zijn persconferentie over de coronacrisis dat er een versoepeling komt voor het onderwijs, maar dat veel andere maatregelen tot 20 mei worden verlengd. De premier sprak over een “duivels dilemma”, waarmee hij lang had geworsteld.


Dit zijn de aangepaste maatregelen
  • Kinderen tot twaalf jaar kunnen vanaf 11 mei helft van de tijd naar school, invulling ligt bij de scholen
  • Ouders moeten kinderen bij voorkeur lopend of op de fiets brengen
  • Speciaal onderwijs voor kinderen in basisschoolleeftijd 100 procent open
  • Voortgezet onderwijs kan zich voorzichtig voorbereiden op (gedeeltelijke) hervatting vanaf 2 juni
  • Kinderen tot twaalf jaar mogen weer sporten (alleen trainen, geen wedstrijden)
  • Sporten van twaalf tot achttien jaar mag alleen op 1,5 meter afstand (alleen trainen, geen wedstrijden)

Een belangrijk argument om de basisscholen voorzichtig weer te openen is dat kinderen minder snel besmet raken met het coronavirus en mildere ziektebeelden hebben, zo zette RIVM-baas Jaap van Dissel uiteen.

Dat argument geldt ook voor sporten. Kinderen tot twaalf jaar mogen vanaf 28 april weer trainen in groepsverband. Jongeren van twaalf tot achttien jaar mogen dat ook, maar dan wel op 1,5 meter afstand. Het blijft bij trainen, wedstrijden zijn niet toegestaan. “Die leiden tot reizen en meer contact”, zei de premier.

Grote evenementen tot 1 september verboden
Vergunningsplichtige evenementen als Pinkpop en Zwarte Cross, maar ook de Eredivisie zijn tot 1 september verboden. Volgens Rutte wilden de organisatoren vooral weten waar ze aan toe zijn. Ook cafés en restaurants blijven dus gesloten. Onder meer hiervoor komt een nieuwe overweging in de week voor 20 mei.

Voorlopig is uitoefening van contactberoepen zoals kapper en schoonheidsspecialist niet mogelijk. “Daarvoor zijn de onzekerheden te groot”, legde de regeringsleider uit. “De vraag hierbij is of de mondkapjes nuttig en nodig zijn. Daarvoor krijgen we nog een breder advies van het OMT. Daarna volgt een nieuwe afweging.”

Dit geldt niet voor tandartsen en mondhygiënisten. Die mochten al openblijven, maar waren toch veelal gesloten.