Advies; Scholen weer open, kinderen naar sport en opvang

Ook deze school in Raamsdonksveer zou haar deuren weer mogen openen. Foto: Marcel van Dorst

Advies; Scholen weer open, kinderen naar sport en opvang

De kinderopvang en het speciaal basisonderwijs kunnen de deuren na de meivakantie weer openen en basisscholen moeten voorbereidingen treffen om het onderwijs deels te hervatten. Dat meldt de NOS dinsdag op basis van het advies van de deskundigen van het Outbreak Management Team (OMT), waar het kabinet de besluitvorming over de coronamaatregelen op baseert.

De basisscholen zouden kunnen beginnen met het voorbereiden van een gedeeltelijke schoolbezetting per dag om na de meivakantie deels open te kunnen. Gesproken wordt over bijvoorbeeld halve klassen naar school laten gaan. De kinderopvang en het speciaal basisonderwijs zouden na de meivakantie open kunnen.

Maand na opening hervatten voortgezet onderwijs
Het voortgezet onderwijs moet zich voorbereiden op de hervatting van fysiek onderwijs een maand na de opening van de basisscholen. Dat kan alleen als zich in de tussenliggende periode geen uitbraken op de basisscholen hebben voorgedaan en als het reproductiegetal (de hoeveelheid mensen die een coronapatiënt gemiddeld besmet) rond of onder de één blijft.

Dit zijn verder de belangrijkste adviezen van het OMT:

  • Voorlopig geen versoepeling van de bezoekersregeling in de verpleeg- en verzorgingshuizen. Het OMT adviseert wel kleinschalige pilots uit te voeren op basis waarvan landelijk beleid voor versoepeling van de bezoekregeling gebaseerd kan worden.
  • Voor wat betreft zelfstandig wonende ouderen verandert het advies van: ‘Ga niet op bezoek bij mensen van 70 jaar of ouder en mensen met een kwetsbare gezondheid’ naar het nieuwe: ‘Wijs bij zelfstandig wonende kwetsbare ouderen één of twee vaste personen aan die de oudere met enige regelmaat blijven bezoeken’.
  • Contactberoepen die medische bescherming hebben, zoals tandartsen en mondhygiënisten, mogen weer aan de slag. Over alle andere contactberoepen, zoals kappers of fysiotherapeuten, zijn ze het nog niet eens.
  • Evenementen voor langere tijd verbieden.

Het advies is uitgelekt en het volledige rapport staat hier te lezen.