Sterfte onder bewoners van verpleeghuizen in Brabant bijna verdrievoudigd

Foto: Marcel van Dorst

Sterfte onder bewoners van verpleeghuizen in Brabant bijna verdrievoudigd

BRABANT – In week 14 overleden er in Noord-Brabant 324 bewoners van verpleeghuizen en instellingen. In Limburg waren dat er 158. In Noord-Brabant is dat bijna 3 keer zoveel als in een gemiddelde week in de eerste tien weken in 2020.


Dat blijkt uit de voorlopige sterftecijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek en het RIVM. De hogere sterfte is vooral onder bewoners van verpleeg- en verzorgingshuizen, instellingen voor geestelijke gezondheidszorg en gehandicapten, gevangenissen en asielzoekerscentra.

Ook de sterfte onder particuliere huishoudens is de afgelopen weken gestegen. Bij particuliere huishoudens steeg het aantal overledenen van gemiddeld 2 336 per week in de eerste tien weken van 2020 naar 3 552 in week 14. In Brabant stierven twee keer zo veel mensen als gemiddeld eerder dit jaar.

De hogere sterfte in verpleeghuizen en instellingen volgt met enige vertraging op de coronacrisis in Nederland. Op 27 februari 2020 werd de eerste positief geteste patiĆ«nt gemeld in Nederland en op 6 maart het eerste sterfgeval door het nieuwe coronavirus (COVID-19). Op 11 maart heeft de Wereldgezondheidsorganisatie de COVID-19-uitbraak tot pandemie verklaard.