België beslist morgen of de grens weer open gaat

Op sommige grensovergangen wordt regelmatig gecontroleerd. Foto: Marcel van Dorst

België beslist morgen of de grens weer open gaat

MEERSEL DREEF – Gaat de grens met België open of blijft die ook na 19 april dicht vanwege de coronacrisis?  De Nationale Veiligheidsraad van België komt woensdag samen om daarover te beslissen.

Een verlenging tot en met 3 mei is als mogelijkheid genoemd. Morgen vindt laat in de middag of aan het begin van de avond een persconferentie plaats die rechtstreeks te volgen zal zijn via onder meer de websites van de VRT, VTM en Het Laatste Nieuws.

De grensovergang bij Meersel Dreef is met een container afgesloten. Foto: Marcel van Dorst

De Belgische grenzen zijn gesloten voor – wat heet – niet-essentiële verplaatsingen. Ook in België zelf zijn die verboden. Een groot aantal grensovergangen, zoals bij Meersel Dreef is in de week van 23 maart geblokkeerd met containers, hekken, hopen zand of betonblokken. In Zeeuws-Vlaanderen zijn alleen nog de plusminus vijftien belangrijkste grensovergangen open, waar met enige regelmaat streng wordt gecontroleerd.